Er kwamen ongeveer 100 belangstellenden op af die luisterden naar verhalen over thuisaccu’s, mini-warmtenetten en gedragsveranderingen, allemaal om zowel individueel als maatschappelijk stappen te zetten in de energietransitie die nodig is om de klimaatverandering zoveel mogelijk te beheersen.
Nederland heeft wereldwijd verhoudingsgewijs één van de hoogste aantallen zonnepanelen per inwoner. Nu kun je als burger nog de zelf-opgewekte elektriciteit wegstrepen tegen elektriciteit die je afneemt van je energieleverancier. Maar dat gaat veranderen. Er zijn nu al problemen om alle elektriciteit over het net te krijgen. En er komen nog heel veel zonne- en windmolenparken bij. Een oplossing zou kunnen zijn om zelf-opgewekte elektriciteit lokaal op te slaan om later te kunnen gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld in thuis- of wijkaccu’s.
Erik de Groot, adviseur bij installatiebedrijf Saman, liet zien wat er voor individuele mogelijkheden zijn. Een thuisaccu kan worden gekoppeld aan de zonnepanelen, laadpalen en andere systemen in en rond de woning. Wordt er meer elektriciteit opgewekt met de zonnepanelen dan in het huis gebruikt, dan gaat het overschot de thuisaccu in. Is die vol, dan wordt het overschot terug geleverd aan het net. Wordt er te weinig opgewekt, dan levert de thuisaccu elektriciteit, totdat die leeg is, waarna alle elektriciteit van het net wordt gehaald. Met deze oplossing is er minder elektriciteitstransport over het net, en voorkom je individuele terugleverkosten.
Marjan Brandsma, werkzaam bij Zeeuwind voornamelijk bekend van de windmolens, vertelde dat warmtenetten bij hen sinds enkele jaren volop aandacht krijgen. Via warmtenetten kan restwarmte van bedrijven elders gebruikt worden, of in de zomer kan warmte bijvoorbeeld ondergronds opgeslagen worden om in de winter te gebruiken. Als warmtenetten in gebruik worden genomen, dan hoeft er geen aardgas meer gebruikt te worden voor verwarming. Maar het blijkt erg lastig om grootschalige warmtenetten te ontwikkelen, zeker in bestaande woonwijken. Dat lukt alleen als vrijwel iedereen mee doet. In nieuw te bouwen woonwijken is het wel mogelijk om op een rendabele wijze warmtenetten te realiseren, als er bij de gehele ontwikkeling maar direct rekening mee wordt gehouden.
Zeeuwind focust nu op ‘mini-warmtenetten’, waarbij 2 tot 10 (maximaal 50) huishoudens gezamenlijk een warmtenet opzetten. Diverse experimenten en initiatieven zijn al gaande en Zeeuwind ondersteunt graag nieuwe groepen bewoners die een dergelijk initiatief willen gaan starten.
Brendon de Raad, docent aan Hogeschool Rotterdam en onderzoeker bij de TUDelft, ging dieper in op slim en verstandig omgaan met energie. Dat kan er toe leiden dat we met z’n allen in totaal minder energie nodig hebben in plaats van energie opwekken en opslaan om later te gebruiken. Allereerst kan door zuinig te zijn met elektriciteit en goede isolatie van woningen de behoefte aan energie worden beperkt. Maar ook gedragsverandering kan veel effect sorteren, zowel voor de individuele portemonnee als voor de gezamenlijke maatschappelijke kosten. Een wasmachine laten draaien of een elektrische auto opladen als er een overschot is aan energie, is voor de particulier goedkoper en voorkomt dat er op piekmomenten nog meer druk op het elektriciteitsnet ontstaat. Die pieken kunnen zowel binnen de wijk optreden (als iedereen ’s avonds tegelijk de afwasmachine aanzet), als in hele steden of regio’s, bijvoorbeeld bij erg koud weer. Als je voor dergelijke problemen oplossingen wilt zoeken, dan moet je vooral eerst goed in kaart brengen wat en waar je probleem eigenlijk is, voordat je de een of andere techniek gaat installeren.
De organisatoren van de avond riepen geïnteresseerden op deel te nemen aan een werkgroep die in Kapelle nader wil gaan onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om gezamenlijk stappen te zetten naar een duurzamere toekomst voor wat betreft het opwekken, bewaren en gebruiken van energie. Wie zich daar bij aan wil sluiten kan zich melden bij bevelanden@groenlinks.nl