We startten onze wandeling bij de Hoeve zelf. Anezka heet de grote groep welkom namens het bestuur van GroenLinks De Bevelanden en PvdA Borsele. We werken in onze regio steeds meer samen en het is dan ook bijzonder fijn om elkaar en de regio te verkennen en verhalen te delen. 
Vervolgens deelde Conny Miermans haar persoonlijke ervaringen over Adrie, de laatste nazaat van de familie Van der Meulen en tevens goede vriend van Conny. Hij was eigenzinnig, had zijn eigen wijze van leven, fascinatie voor machines en techniek en vriendenkring. Zo verzamelde hij diverse machine wonderdelen, waardoor hij menig tractor en auto samen met zijn vrienden weer aan de pruttel kon krijgen. De landbouw interesseerde hem niet, maar voor zijn land koesterde hij zijn eigen normen. Er viel dan ook niet te onderhandelen over ruilverkaveling en Adrie wist met succes op geheel eigen wijze bemoeizieke ambtenaren op afstand te houden van zijn boerderij. Deze bijzondere en karaktervolle laatste telg van de familie zorgde op deze wijze onbewust voor het nalaten van een stukje authentiek boerenland in de Zak van Beveland. Nu na decennia is zowel het huis gerenoveerd, de grond gesaneerd en is er zelfs een enthousiaste groep herenboeren aan de slag zijn op het land. Hoeve van der Meulen is een nieuw tijdperk ingestapt.

Adrie van der Meulen

We verkenden het gebied vervolgens met een wandeling, staken met een pontje een watergang over en kwamen langs een Motte. Evert kon ons informeren dat deze heuvel door mensen gemaakte verhoging van het land uit de middeleeuwen stamt om zichzelf te verdedigen tegen allerlei bedreigingen. Al wandelend vallen de verschillende hoogten, kronkelende weggetjes en diverse struiken op. 
Eenmaal terug bij de hoeve wachtte Huub Beelen, de voorzitter van de Herenboeren ons op met koffie en thee en een introductie over het concept en de laatste stand van zaken van deze bijzondere coöperatie die sinds kort actief is. Doel van de herenboer is het krijgen van meer grip op ons eten, gezond eten, weten waar het vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt. De boerderij wordt een kleinschalig gemengd boerenbedrijf waar, met respect voor planten, dieren, mensen en de natuur, voedsel wordt geproduceerd. Onder aanvoering van coachboer Just Hamming is er ongelofelijk veel aangepakt. Zo telt de coöperatie nu al 206 leden. Maximaal zal de boerderij 230 leden tellen om niet te grootschalig te worden. In ‘s Heer Abtskerke is een enthousiaste groep actief, waardoor al in het eerste jaar een tweede kas kon worden opgebouwd en ingericht. Door het hoge aantal leden zijn er voldoende financiële middelen. Geld blijft niet liggen, maar wordt direct geïnvesteerd.

Hekkensluiter van de middag was de roep om actie van een jonge boerin uit de buurt, Josine Boonman. Josine heeft al jaren geleden het agrarische bedrijf van haar vader overgenomen. Bewust van het belang van de ecologische waarden van het gebied, heeft zij haar werkwijze flink gemoderniseerd met ruimte voor natuur. Helaas dreigt een nieuw bouwplan van de firma Van Damme een enorme aanslag op het landschap te plegen. Het zijn spannende tijden, want tot en met dinsdag 22 oktober is er nog tijd om bezwaar te maken bij de gemeente. Door je naam en e-mailadres aan haar door te geven, kon je van Josine informatie krijgen over de situatie en de mogelijkheid om aandacht te vragen aan B&W om in ieder geval de locatie van de bouwplannen van de ondernemer te heroverwegen. 

Al met al was het weer een ontspannen en inspirerende bijeenkomst, waarin we met elkaar konden kennismaken en meer inzicht kregen in de lokale vraagstukken en urgentie van dit waardevolle gebied.