Onze kersvers bestuurslid en inwoner van deze fijne wijk zag zijn kans gelijk schoon om onze GroenLinks wethouder uit te nodigen voor een interessante bijeenkomst over dit duurzamen project in haar aandachtswijk. Samen met Sandra Dekker, directeur van Basisschool De Zuidwesthoek en bewoners, Hans Koster en André Lindenbergh blikten we terug op de ervaringen met het systeem. Achteraf bleek een aantal kinderziekten het enthousiasme voor de WKO behoorlijk te bekoelen. Schimmel op de veel te koude vloeren in de school en de foutmelding ‘No-brine’ dreef menigeen tot wanhoop.  Ook financieel viel het WKO systeem aanvankelijk tegen. De ketels in de woningen en de aansluitkosten bleken kostbaar en bij foutmeldingen kon het volledig op elektriciteit bijstoken van je huis flink in de papieren lopen. Inmiddels zijn de stookkosten per woning door de torenhoge energieprijzen van dit moment relatief aanzienlijk aantrekkelijker geworden. Ook zijn er minder foutmeldingen en wordt vanuit Netverder adequaat en snel gehandeld.

Vanuit de beheerder namen Marcel Brand en Peter Leijs ons mee om de geschiedenis van de WKO en de techniek toe te lichten. Na een heldere presentatie kregen we van de heren een rondleiding langs de installaties (putten, pompgebouw, innamepunt, warmtepomp bij appartementencomplex en ten slotte ook in een particuliere woning. In het huis van Evert konden we naast zijn installatie ook gezellig napraten en werden afspraken gemaakt om in de toekomst constructief contact te onderhouden tussen wijkvereniging Overturia en Netverder.

Al met al is duidelijk, dat innovatie op het vlak van duurzaam bouwen loont. Het vergt echter wel betrokkenheid, wederzijds vertrouwen en geduld. Want alleen samen kom je tot een succes!