Vrijwel heel Nederland heeft er wel iets over gehoord: Op Noord-Beveland wil Roompot een van haar vakantieparken, het ‘Roompot Beach Resort’ bij Kamperland, uitbreiden met een oppervlakte van 29 hectare. Waar het eerst stilletjes leek te passeren was het ons (toen nog geen) raadslid Eric Mahieu die insprak bij de gemeenteraad en voorzichtig wat media-aandacht wist te creëren voor de komende uitbreiding. En toch, toen het nieuwe bestemmingsplan ter inzage lag, kwam daar nog steeds maar weinig reactie op. Tót het beruchte artikel in NRC met de pakkende titel ‘Roompots wil is wet op Noord-Beveland’ waarin opmerkingen over uitspraken van Eric op Facebook voor veel ophef zorgde.

Via allerlei kanalen kwam de ophef binnen bij de fractie. Sommigen spraken hun steun uit. Anderen verontwaardiging. Weer anderen riepen hardop ‘wat kan ik doen!?’ Dat kun je ‘ter kennisname’ aannemen, maar je kunt die energie ook de ruimte geven. Het toeval wilde dat door een fout in het voorliggende bestemmingsplan de termijn waarop zienswijzen konden worden ingediend werd verlengd… ‘zouden jullie ervoor open staan om hier eens met z’n allen over van gedachten te wisselen’? – Onze fractie stelde een ruimte op het gemeentehuis beschikbaar en zo zat een flinke groep bewoners in een veel te kleine ruimte bij elkaar plannen te maken. Het resultaat daarvan is bekend: er ontstond een breed gesprek over de voor- en nadelen van de uitbreiding en maar liefst 135 mensen diende een zienswijze in. Én er ontstond een beweging die nu bekend staat als ‘Wij zijn Noord-Beveland’. Ze lanceerde een petitie tegen de uitbreidingsplannen en de teller staat inmiddels op 5.220 ondertekeningen.

De behandeling in de raad is al meermaals uitgesteld, inmiddels duurt het al bijna een jaar. ‘Zorgvuldigheid troef’ stelt de gemeente. Ook de provincie Zeeland buigt zich over wat zaken. Op dit moment loopt er bij de landsadvocaat een verkenning naar de juridische betekenis van de term ‘Beperkte uitbreiding’. De bewoners en de actiegroep blijven strijdvaardig en hebben zich ondertussen goed georganiseerd. De PvdA-GroenLinks fractie, gesteund door twee andere oppositiepartijen D66 en BEN (lokaal) nemen afwisselend een faciliterende rol voor die bijeenkomsten en grijpen die kans graag aan om met een brede groep bewoners, van alle politieke kleuren, van gedachten te wisselen over wat er leeft. Uiteindelijk zijn het nu de bewoners die de koers bepalen, de beweging groeit over de Noord-Bevelandse grenzen heen en de aandacht in de media zwelt deze periode flink aan.

Dit is niet de meest gangbare manier van politiek bedrijven, maar het is wel een taak die volksvertegenwoordigers en de politiek op zich kan nemen. Overigens zonder het al te veel politieke kleur mee te willen geven, het is niet het ‘frame’ wat nu de koers moet bepalen maar wat de inwoner zelf écht wil. En geen mooiere manier om te kunnen horen wat de bewoners willen dan ze te faciliteren om hun stem te laten horen.

En nu afwachten wat de toekomst gaat brengen …